Om oss

Alla goda ting är tre – vi som skapar Akantus sköna mix är Erik, Ulla och Anja. Allt vi har i butiken gillar vi själva, det är därför det blir en sådan skön blandning.

Erik gillar antikviteterna – möbler och föremål gjorda av händer och med hjälp av verktyg som ligger skönt i handen. Erik är också vår enskilt största leverantör. Det är han som köper in det gamla – bara på auktioner på Gotland. Han står även för möbelhantverket som gör alla våra möbler funktionsdugliga. I sin egen snickarverkstad på gården. Erik är nämligen också vår fastighetsägare, ekonomichef, sopåkare – hustomte helt enkelt!

Ulla gillar mötet med kunderna mest. Helst vill hon stå vid affärsdisken hela tiden. Eller bara gå omkring och mingla i butiken. När det gäller inredning så tycker hon att ”allt man gillar blir snyggt ihop”. Och grönska förstås!

Anja är vår kreatör, det blir både vackert och ordning och reda där Anja går fram. Hon är trendspanare också, just nu gäller den etniska stilen kryddad med lite industrikänsla – på gotländska!

Historien om Akantus
Erik köpte butiken med sin fru Berit redan 1983 – då hette den Vävboden och fokus låg på det textila hantverket. Erik lade till de gotländska möblerna och sitt eget möbelhantverk, Berit lade till möbelmåleriet. Ganska snart lades annat hantverk till och även en hel del samtida saker. Många akantusslingor senare har butiken utvecklats till vad den är idag – en härlig blandning av samtida design, hantverk och antikviteter. Nytänkande med fötterna stadigt i den gotländska traditionen – det är det som är Akantus! Att Akantushuset i sig är både medeltid och sekelskifte 1900 mitt i världsarvsstaden Visby är bara ren bonus.

Vad betyder Akantus?
Akantus är (förutom vår butik…) en växt och det klassiska bladornament som använts som dekorelement sedan antiken. Bland annat målades det akantusslingor i mer eller mindre varenda medeltida kyrka på Gotland (det finns många, 92 stycken!). Därefter är mycket övermålat men en och annan kyrka har åter fått sina akantusslingor på plats. Levide kyrka är ett praktexempel – besök gärna den för en akantuschock!

Vi är ett medlemsföretag i Visby Centrum AB.
Vårt aktiebolag heter Söderlund & Murat AB.


Kontakta oss
Adress: S:t Hansplan, 621 56 Visby
Telefon: +46 (0)498 - 21 28 88
E-post: info@akantusvisby.se


Vi säljer nya saker....

Vi har många leverantörer, senast vi räknade dem var det 101! Några samarbetar vi mer med än andra... Läs mer här »

... och gamla saker

Allt vi säljer har vi köpt på Gotland. Erik åker på alla auktioner på Gotland året om. Anja och Ulla åker på... Läs mer här »

Vi har öppet: Vardagar 10-18 Lördagar 10-16 Söndagar 12-16